Szándéknyilatkozat

Megállapodtunk arról, hogy az MSZP, a Párbeszéd és a DK testületi szavazásra bocsájtja politikai feltételeimet egy kizárólag szakértőkből felálló városvezetésre és a teljes ellenzéki spektrumot felölelő jelöltállítási koordinációra vonatkozóan, hogy minden körzetben, minden polgármesteri posztért egyetlen ellenzéki jelölt hívja ki a Fideszt, éspedig olyan jelölt, aki támogatja a Sétáló Budapest programját.

Véget akarok vetni a polgárháborúnak, és élhetővé, zölddé, belélegezhető levegőjűvé kívánom tenni Budapestet. Ha a régi baloldal pártjai valóban komolyan gondolják, akkor ez a mai megállapodás, ez a kétfordulós előválasztás hatalmas lehetőség mind Budapestnek, mind a képviseleti demokráciának.


Szándéknyilatkozat

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Molnár Zsolt az MSZP budapesti elnöke és Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt az alábbi nyilatkozatot teszi:

Puzsér Róbert előválasztási indulással kapcsolatos feltételei ezen a télen nem teljesíthetőek, ezért az előválasztást kétfordulóssá alakítjuk. Az első fordulóban az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Magyar Szolidaritás Mozgalom választja ki jelöltjét, aki a júniusi második fordulóban mérkőzik majd meg a centrum jelöltjével. Júliustól egyetlen ellenzéki jelölt néz majd szembe Orbán Viktor budapesti helytartójával, Tarlós Istvánnal.

Közös szándékunk egy olyan második forduló lebonyolítása, amelyet nem egy vagy több párt, hanem egy pártoktól független szervezet rendez, ahol egyetlen személyes adat sem kerül semmilyen adatbázisba, ahol online és személyes szavazásra egyaránt van lehetősége és ahol legalább ötvenezer budapesti állampolgár véleménynyilvánítása ad kétségbevonhatatlan legitimitást Tarlós István kihívójának. Közös szándékunk olyan együttműködés megteremtése egy összellenzéki főpolgármester-jelölt vezetésével, amely minden budapesti kerületben elsöpri a Fidesz uralmát. Célunk egy olyan erős, program-alapú együttműködés kialakítása a leendő főpolgármester mögött, amely Budapest működőképességét és fejlődését egyaránt biztosítja.

Az előválasztást olyan politikai innovációnak, olyan demokratikus intézménynek és olyan közösségformáló aktusnak tekintjük, amellyel többet békés eszközzel nem tehetünk az illiberális újfeudalizmussal szemben változást akaró többség főpolgármester-jelölt megválasztása érdekében.

Budapest,
2018.12.20.

Karácsony Gergely
társelnök
Párbeszéd

Molnár Zsolt
elnök
MSZP Budapest

Puzsér Róbert
független főpolgármester-jelölt

Hírlevél feliratkozás