Mit akar Puzsér Róbert? Mi az a Sétáló Budapest?

Mit akar Puzsér Róbert?

  • Egy élhető, zöld és emberléptékű Budapestet, ahol az autóslobbi helyett a fővárosiak érdekeit nézik, ahol a betonkeverők helyett a lombkoronák sokasodnak, ahol a kipufogógáz helyett tiszta levegőt lélegezhetünk be.
  • Egy új politikai centrumot, ami a többszörösen megbukott baloldali pártokkal ellentétben képes a NER felszámolására, nem köt elvtelen kompromisszumokat és nem járul hozzá az újabb fideszes kétharmadhoz a folyamatos szerencsétlenkedésével.

Miért független jelölt Puzsér Róbert? Miért nem állt be valamelyik ellenzéki párt mögé?

Budapest meghódításához új, kormányképes politikai centrumra és hiteles, civil jelöltekre van szükség, nem pedig többszörösen leszerepelt pártkatonákra. Puzsér Róbert a budapestiek mögé állt be, és nem pártérdekeket képvisel: nem azon dolgozik, hogy a múlt szereplői megőrizhessék képviselői bársonyszéküket, hanem azon, hogy a főváros végre fellélegezhessen, és kihasználhassa rendkívüli adottságait.

A Demszky-korszak után nem jelent előrelépést a Tarlós-féle vezetés?

Tarlósék eddig egy dologban tudtak látványos eredményeket felmutatni: a fairtásban. A városvezetés gyakorlatilag háborút indított a zöldfelületek ellen, miközben a budapestiek életét jelentősen lerövidíti a brutális légszennyezettség. A főpolgármester látványosan irtózik minden modern megoldástól, és inkább elődje rossz példáit követi: a budapesti fejlesztések egyet jelentenek a szabadrablással, a látványberuházások mögött pedig nincs koncepció. A NER gondosan ápolja a Demszky-korszak hagyományait.

Mit kínál Puzsér Róbert és a Sétáló Budapest csapata a NER-független fiataloknak, értelmiségieknek és a budapesti családoknak?

Őszinte, tiszta beszédet, politikai képviseletet, partnerséget, beleszólási lehetőséget és egy jövőbarát, zöld programot. A múlt pártjai teljesen elidegenítették a magyarokat a közügyektől: ma egy tehetséges fiatal vagy egy a gyerekei jövőjéért aggódó szülő fejében szinte meg sem fordul, hogy politikai szerepet vállaljon, vagy legalább hallassa a hangját. Elegük van az átverésekből, elegük van abból, hogy legfeljebb biodíszletnek használják őket. Eljött az idő, hogy valaki kimondja: elég volt. Eljött az idő, hogy minél többen kimondjuk: elég volt, a kezünkbe akarjuk venni a sorsunkat.

Mi az a Sétáló Budapest?

Budapest szépen lassan belefullad az autóslobbi uralmába: a kerületek nagy részében lehetetlen parkolóhelyet találni, a kritikus útvonalak csúcsidőben használhatatlanok, és kialakultak a majdnem egész napos dugók is. Felmerül a kérdés: mi értelme van a belső kerületeket tovább szennyezni a kipufogógázzal, ha még az autósok életét sem könnyíti meg, hogy jelenleg bárhova behajthatnak? Mi értelme van tovább súlyosbítani a már jelenleg is életveszélyes légszennyezettséget, amikor már gyalog is hamarabb eljutunk valahova a belvárosban, mint autóval? Miért kell azoknak is megbetegedniük, akik tömegközlekedési eszközökkel, gyalog vagy biciklivel járnak?

A Sétáló Budapest jóval több mint zöld gondolat: az autómentes belváros ma már egyet jelent egy egészségügyi prevenciós programmal, hiszen a fővárosiak életét átlagosan három évvel rövidíti le az állandó szmog és szállóportartalom. Ha számos nyugati nagyváros példáját követve sétáló övezeteket alakítunk ki, életeket menthetünk!

A Sétáló Budapest program kizárólag a belváros kerületekre koncentrál? Nem!

  • A Sétáló Budapest a teljes budapesti és agglomerációs tömegközlekedési hálózat megújításáról és kiépítéséről szól. Az a cél, hogy a folyamatos autóhasználat kiiktatásával is gyorsan el tudjunk jutni egyik pontból a másikba, anélkül, hogy belefulladnánk a szmogba.
  • A sétálóövezet kialakítása egyet jelent a radikális életmódváltással: több lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, a rekreációra, az új vendéglátóhelyek megnyitására, a jelenleginél jóval esztétikusabb közterek kialakítására és egy nagyszabású faültetési programra. Az önpusztító modernizációt fenntartható fejlődésre, a szétlopott látványberuházásokat gazdaságélénkítésre cseréli. Fellélegezhetnek a családok, a kisvállalkozások, az egyetemisták és a nyugdíjasok. Nem kell többé menekülniük a belvárosból, ha a szabadban szeretnének tanulni, ha kerthelységet szeretnének nyitni vagy ki szeretnék szellőztetni a fejüket.  
  • A Sétáló Budapest nem kivételez a belvárosiakkal: minden budapestinek javuló életkörülményeket teremt, hiszen a behajtási díjrendszer bevezetésével a külkerületeket is tehermentesíti, és városszerte sétálóövezeteket alakít ki. És bár a legvédettebb zóna kétségkívül a belvárosban lenne, fontos, hogy ez ne jelentsen extra terhelést a szomszédos kerületeknek sem.
  • A Sétáló Budapest zöld, emberközeli, célszerű. Ez a program olyan szemléletmódot tükröz, ami mindeddig hiányzott a városvezetésből, és olyan célokat, eszközöket jelöl ki, amelyek garantálják, hogy Budapest végre egy modern, XXI. századi metropolisz lehessen.

Szólj hozzá Te is, de előbb ismerd meg a moderálási elveinket!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Hírlevél feliratkozás